Gofry są doskonałą alternatywą dla smażenia na patelni. Użyjesz znacznie mniej tłuszczu – tylko do wysmarowania gofrownicy! Same gofry są wilgotne, nie zapychają i dają niesamowite poczucie sytości, a jeśli zjesz je z dżemem, to dodatkowo zaspokoją chęć na słodkie 🙂
Składniki na 2 porcje:
- kostka chudego twarogu 250 g
- jajka 2 sztuki
- 1 banan 120 g
- 2 miarki odżywki białkowej 20 g
- mąka pełnoziarnista 50 g
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka oleju 5 g
Wykonanie:
- twaróg rozgnieć widelcem
- jajka zblenduj z bananem i połącz z twarogiem
- dodaj mąkę, odżywkę białkową i proszek do pieczenia
- wymieszaj i odstaw na 10-15 minut
- rozgrzej gofrownicę i posmaruj olejem
- nałóż ciasto i piecz ok. 6 minut, muszą się zarumienić
Wskazówki:
- jeśli lubisz, to możesz zjeść z dżemem lub frużeliną
- dodałam odżywkę białkową o smaku waniliowym, jeśli chcesz ją pominąć, to dodaj w zamian dodatkowe 10 g mąki
- banan daje słodycz, ale możesz uznać, że to za mało, więc dodaj ulubiony słodzik, np. erytrol. Możesz dać cukier lub ksylitol, ale zwiększy to ilość kcal – jeśli je liczysz – nie zapomnij o tym
- będzie mi miło, gdy po zrobieniu dasz znać w komentarzu, jak Ci smakowało 🙂
Wartości odżywcze:
1 porcja (u mnie 3 gofry) to ok. 400 kcal; 43 g białka; 10 g tłuszczu; 37 g węglowodanów i 3,7 g błonnika