Bułki wysokobiałkowe

Długo szukałam pomysłu na wysokobiałkowe pieczywo, które byłoby jednocześnie smaczne i zjadliwe na drugi dzień. Aż trafiłam w sieci na chleb z twarogu. Pomysł wydał mi się trochę dziwny, ale postanowiłam zaryzykować i zrobić go w formie bułek. Niestety oryginalna wersja nie przypadła do gustu moim kubkom smakowym, ale nie poddałam się i opracowałam własny przepis.

Składniki na 8 bułek:

  • twaróg chudy 2 kostki 500 g
  • jajka 4 sztuki
  • 6 łyżek płatków owsianych 60 g
  • 5 łyżek płatków jaglanych 50 g
  • 3 łyżki otrąb pszennych 12 g
  • 7 łyżek siemienia lnianego 70 g
  • 5 łyżek pestek dyni 50 g
  • 5 łyżek ziaren słonecznika 50 g
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

  • twaróg przełóż do miski i  dokładnie rozgnieć widelcem
  • dodaj jajka i wymieszaj
  • dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i odstaw na 20 minut
  • dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia
  • masę podziel na 8 równych części i uformuj kulki
  • połóż na blachę lekko spłaszczając
  • piecz w piekarniku w 190°C przez ok. 50 minut

Wskazówki:

  • jeśli chcesz mieć wersję bezglutenową, to nie dodawaj otrąb pszennych
  • siemię lniane możesz zastąpić nasionami chia, możesz też dodać czarnuszkę, suszone pomidory itp.
  • jeśli masz ochotę na bardziej słodką bułkę, dodaj garść rodzynek i zamień połowę soli na łyżkę erytrolu
  • moim zdaniem bułki smakują lepiej jak wystygną, więc najlepiej zrób wieczorem i zjedz dopiero na śniadanie

Wartości odżywcze:

1 bułka to ok. 275 kcal; 22,5 g białka; 12,7 g tłuszczu; 19 g węglowodanów i 4,5 g błonnika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *