Fit sernik z borówkami

Kto z Was nie lubi serniczka do kawki? Nie każdy jednak może sobie pozwolić na większe ilości. W poszukiwaniu bardziej dietetycznej wersji poszłam na całość i stworzyłam sernik bez dodatku tłuszczu, cukru i glutenu!

Ciasto jest bardzo delikatne a jednocześnie sycące dzięki wysokiej zawartości białka, ale musisz nastawić się na mniej słodki smak. Jeśli dotychczas królowały u Ciebie bardzo słodkie wypieki, to na początek spróbuj zamienić połowę cukru na słodzik – łatwiej się przyzwyczaisz.

Składniki:

  • twaróg sernikowy naturalny Delikate z Biedronki 1 kg
  • jajka 6 sztuk
  • erytrol 130 g
  • skrobia ziemniaczana 2 łyżki 40 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • laska wanilii lub aromat/ekstrakt waniliowy
  • borówki 300 g

Wykonanie:

  • białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę
  • do miski wrzuć żółtka, erytrol, wanilię lub aromat i utrzyj mikserem na puszystą masę
  • dodaj skrobię z proszkiem do pieczenia i ponownie miksuj
  • dodaj twaróg z wiaderka i miksuj kilka minut aby składniki dobrze się połączyły
  • na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką
  • masę przełóż do wyłożonej papierem foremki o wymiarach ok. 20×24 cm lub tortownicy o średnicy 22 – 24 cm
  • borówki wysyp równomiernie na powierzchnię ciasta i delikatnie wymieszaj górną warstwę
  • piecz ok. 50 minut w temperaturze 160-170°C (góra-dół)
  • po ostudzeniu włóż do lodówki, najlepiej smakuje na drugi dzień

Wskazówki:

  • całość to 12–16 porcji
  • twaróg i jajka wyciągnij wcześniej z lodówki aby uzyskały temperaturę pokojową
  • zamiast borówek możesz dodać maliny, jeżyny, czarną porzeczkę lub jagody
  • użyłam tego konkretnego twarogu dlatego, że jest bez dodatku tłuszczu i ma mało kalorii, a zależało mi, żeby sernik był jak najbardziej fit 🙂 Jeśli chcesz, możesz dodać inny twaróg, ale pamiętaj o czytaniu składu – po pierwsze tych dobrych jakościowo nie ma zbyt wielu, a po drugie większość twarogów sernikowych ma dużo tłuszczu i wtedy nasz sernik już nie będzie taki fit 😛

Wartości odżywcze:

Cała blaszka to ok. 1700 kcal; 140 g białka; 74 g tłuszczu; 124 g węglowodanów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *