Chleb pełnoziarnisty

Nie jest łatwo znaleźć w piekarniach chleb, który będzie odpowiedni w insulinooporności. Odpowiedni, czyli z pełnoziarnistej mąki, bez dodatku cukru, płatków ziemniaczanych, słodu, karmelu i innych zupełnie niepotrzebnych rzeczy, często dodawanych do pieczywa. Dlatego od kilku lat piekę go sama i teraz dzielę się moim przepisem z Wami 🙂

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
  • 5 łyżek pestek dyni lub słonecznika (50 g)
  • 7 łyżek siemienia lnianego (70 g)
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli (10 g)
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7–8 g)
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • 450–470 ml ciepłej, przegotowanej wody

Wykonanie:

  • suche składniki wsyp do misy miksera i wymieszaj
  • dodaj 450–470 ml ciepłej wody i wyrabiaj mikserem z końcówkami (hakami) do mieszania
  • przełóż ciasto do wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem podłużnej blachy o wymiarach ok. 12×30 cm, przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1–1,5 h); chleb powinien urosnąć mniej więcej do wysokości blachy
  • wstaw formę do nagrzanego do 200°C piekarnika (góra–dół) i piecz ok. 1 h
  • gorący chleb wyłóż na kratkę do ostygnięcia

Wskazówki:

  • czarnuszkę możesz pominąć, ale warto dodać, ponieważ daje ciekawy aromat
  • przepis jest dla mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850, możesz też użyć mąki orkiszowej pełnoziarnistej – nie ponoszę odpowiedzialności za użycie innej mąki 🙂
  • z całej porcji wychodzi ok. 900 g chleba

Wartości odżywcze:

100 g to ok. 254 kcal; 10 g białka; 6,4 g tłuszczu; 37 g węglowodanów; 7,5 g błonnika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *