Nie jest łatwo znaleźć w piekarniach chleb, który będzie odpowiedni w insulinooporności. Odpowiedni, czyli z pełnoziarnistej mąki, bez dodatku cukru, płatków ziemniaczanych, słodu, karmelu i innych zupełnie niepotrzebnych rzeczy, często dodawanych do pieczywa. Dlatego od kilku lat piekę go sama i teraz dzielę się moim przepisem z Wami 🙂
Składniki:
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
- 5 łyżek pestek dyni lub słonecznika (50 g)
- 7 łyżek siemienia lnianego (70 g)
- 1 i 1/2 łyżeczki soli (10 g)
- 1 opakowanie suchych drożdży (7–8 g)
- 1/2 łyżeczki czarnuszki
- 450–470 ml ciepłej, przegotowanej wody
Wykonanie:
- suche składniki wsyp do misy miksera i wymieszaj
- dodaj 450–470 ml ciepłej wody i wyrabiaj mikserem z końcówkami (hakami) do mieszania
- przełóż ciasto do wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem podłużnej blachy o wymiarach ok. 12×30 cm, przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1–1,5 h); chleb powinien urosnąć mniej więcej do wysokości blachy
- wstaw formę do nagrzanego do 200°C piekarnika (góra–dół) i piecz ok. 1 h
- gorący chleb wyłóż na kratkę do ostygnięcia
Wskazówki:
- czarnuszkę możesz pominąć, ale warto dodać, ponieważ daje ciekawy aromat
- przepis jest dla mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850, możesz też użyć mąki orkiszowej pełnoziarnistej – nie ponoszę odpowiedzialności za użycie innej mąki 🙂
- z całej porcji wychodzi ok. 900 g chleba
Wartości odżywcze:
100 g to ok. 254 kcal; 10 g białka; 6,4 g tłuszczu; 37 g węglowodanów; 7,5 g błonnika