Kto z Was nie lubi serniczka do kawki? Nie każdy jednak może sobie pozwolić na większe ilości. W poszukiwaniu bardziej dietetycznej wersji poszłam na całość i stworzyłam sernik bez dodatku tłuszczu, cukru i glutenu!
Ciasto jest bardzo delikatne a jednocześnie sycące dzięki wysokiej zawartości białka, ale musisz nastawić się na mniej słodki smak. Jeśli dotychczas królowały u Ciebie bardzo słodkie wypieki, to na początek spróbuj zamienić połowę cukru na słodzik – łatwiej się przyzwyczaisz.
Składniki:
- twaróg sernikowy naturalny Delikate z Biedronki 1 kg
- jajka 6 sztuk
- erytrol 130 g
- skrobia ziemniaczana 2 łyżki 40 g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- laska wanilii lub aromat/ekstrakt waniliowy
- borówki 300 g
Wykonanie:
- białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę
- do miski wrzuć żółtka, erytrol, wanilię lub aromat i utrzyj mikserem na puszystą masę
- dodaj skrobię z proszkiem do pieczenia i ponownie miksuj
- dodaj twaróg z wiaderka i miksuj kilka minut aby składniki dobrze się połączyły
- na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką
- masę przełóż do wyłożonej papierem foremki o wymiarach ok. 20×24 cm lub tortownicy o średnicy 22 – 24 cm
- borówki wysyp równomiernie na powierzchnię ciasta i delikatnie wymieszaj górną warstwę
- piecz ok. 50 minut w temperaturze 160-170°C (góra-dół)
- po ostudzeniu włóż do lodówki, najlepiej smakuje na drugi dzień
Wskazówki:
- całość to 12–16 porcji
- twaróg i jajka wyciągnij wcześniej z lodówki aby uzyskały temperaturę pokojową
- zamiast borówek możesz dodać maliny, jeżyny, czarną porzeczkę lub jagody
- użyłam tego konkretnego twarogu dlatego, że jest bez dodatku tłuszczu i ma mało kalorii, a zależało mi, żeby sernik był jak najbardziej fit 🙂 Jeśli chcesz, możesz dodać inny twaróg, ale pamiętaj o czytaniu składu – po pierwsze tych dobrych jakościowo nie ma zbyt wielu, a po drugie większość twarogów sernikowych ma dużo tłuszczu i wtedy nasz sernik już nie będzie taki fit 😛
Wartości odżywcze:
Cała blaszka to ok. 1700 kcal; 140 g białka; 74 g tłuszczu; 124 g węglowodanów