Długo szukałam pomysłu na wysokobiałkowe pieczywo, które byłoby jednocześnie smaczne i zjadliwe na drugi dzień. Aż trafiłam w sieci na chleb z twarogu. Pomysł wydał mi się trochę dziwny, ale postanowiłam zaryzykować i zrobić go w formie bułek. Niestety oryginalna wersja nie przypadła do gustu moim kubkom smakowym, ale nie poddałam się i opracowałam własny przepis.
Składniki na 8 bułek:
- twaróg chudy 2 kostki 500 g
- jajka 4 sztuki
- 6 łyżek płatków owsianych 60 g
- 5 łyżek płatków jaglanych 50 g
- 3 łyżki otrąb pszennych 12 g
- 7 łyżek siemienia lnianego 70 g
- 5 łyżek pestek dyni 50 g
- 5 łyżek ziaren słonecznika 50 g
- łyżeczka soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
- twaróg przełóż do miski i dokładnie rozgnieć widelcem
- dodaj jajka i wymieszaj
- dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i odstaw na 20 minut
- dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia
- masę podziel na 8 równych części i uformuj kulki
- połóż na blachę lekko spłaszczając
- piecz w piekarniku w 190°C przez ok. 50 minut
Wskazówki:
- jeśli chcesz mieć wersję bezglutenową, to nie dodawaj otrąb pszennych
- siemię lniane możesz zastąpić nasionami chia, możesz też dodać czarnuszkę, suszone pomidory itp.
- jeśli masz ochotę na bardziej słodką bułkę, dodaj garść rodzynek i zamień połowę soli na łyżkę erytrolu
- moim zdaniem bułki smakują lepiej jak wystygną, więc najlepiej zrób wieczorem i zjedz dopiero na śniadanie
Wartości odżywcze:
1 bułka to ok. 275 kcal; 22,5 g białka; 12,7 g tłuszczu; 19 g węglowodanów i 4,5 g błonnika
Bardzo smaczne te bułki, super przepis!
Cieszę się, że zasmakowały 🙂