Pełnoziarniste pierogi z soczewicą i pieczarkami

Pełnoziarniste pierogi? Wyglądają średnio, ale w smaku całkiem, całkiem 🙂 Zwłaszcza jak się nie ma, co się lubi… 😛 Przygotowuję je zawsze na święta Bożego Narodzenia, by pierogożercy w moim domu mogli nacieszyć się ich smakiem.

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850) + ok. 30 g do podsypania
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (30 g)
  • 1/2 łyżeczki soli (5 g)
  • 200 ml ciepłej wody

Farsz:

  • 200 g soczewicy zielonej
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)
  • 1/2 łyżeczki soli (5 g)
  • pieprz – u mnie dużo

Wykonanie:

  • soczewicę wypłucz, ugotuj do miękkości i odsącz
  • cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż kilka minut na oleju
  • dodaj starte na dużych oczkach pieczarki, sól, pieprz i podsmaż na średnim ogniu, aż odparuje większość wody z grzybów (zwykle ok. 20 minut)
  • dokładnie wymieszaj z soczewicą, farsz powinien być klejący, ale nie mokry. Jeśli jest jeszcze zbyt dużo wody, to odsącz lub podgrzej kilka minut
  • posmakuj, czy jest wystarczająco doprawiony, na tym etapie jeszcze zdążysz dodać trochę soli lub pieprzu
  • w międzyczasie możesz przygotować ciasto – wszystkie składniki wymieszaj mikserem, uformuj w kulkę, przykryj ręcznikiem i odstaw na ok. 20 minut
  • ciasto rozwałkuj na cienki placek, obficie podsypując mąką
  • wykrawaj kółka, nakładaj farsz i sklejaj
  • wrzuć pierogi do wrzącej wody i gotuj 3 minuty

Wskazówki:

  • z całej porcji wychodzą mi zwykle 54 pierogi, dlatego wartości odżywcze podzieliłam na taką liczbę (jeśli chcesz wiedzieć, ile energii i składników odżywczych dostarczy Ci Twój pieróg, musisz sobie obliczyć)
  • do wrzątku zwykle wlewam łyżkę oleju, wówczas pierogi po wyjęciu się nie sklejają

Wartości odżywcze:

cała porcja to ok. 2300 kcal; 102 g białka; 66 g tłuszczu; 363 g węglowodanów; 63 g błonnika

1 pieróg to ok. 43 kcal; 1,9 g białka; 1,2 g tłuszczu; 6,7 g węglowodanów; 1,17 g błonnika

2 komentarze

  1. Pierwszy raz zrobiłam pełnoziarniste pierogi i jestem szczerze zdumiona że są takie smaczne. Zrobiłam też z mięsem, fajnie pasuje do takiego ciasta. Polecam

    1. Cieszę się, że posmakowały, długo nie byłam przekonana do zrobienia tego ciasta 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *