Pełnoziarniste pierogi? Wyglądają średnio, ale w smaku całkiem, całkiem 🙂 Zwłaszcza jak się nie ma, co się lubi… 😛 Przygotowuję je zawsze na święta Bożego Narodzenia, by pierogożercy w moim domu mogli nacieszyć się ich smakiem.
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850) + ok. 30 g do podsypania
- 3 łyżki oleju rzepakowego (30 g)
- 1/2 łyżeczki soli (5 g)
- 200 ml ciepłej wody
Farsz:
- 200 g soczewicy zielonej
- 400 g pieczarek
- 1 cebula (100 g)
- 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)
- 1/2 łyżeczki soli (5 g)
- pieprz – u mnie dużo
Wykonanie:
- soczewicę wypłucz, ugotuj do miękkości i odsącz
- cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż kilka minut na oleju
- dodaj starte na dużych oczkach pieczarki, sól, pieprz i podsmaż na średnim ogniu, aż odparuje większość wody z grzybów (zwykle ok. 20 minut)
- dokładnie wymieszaj z soczewicą, farsz powinien być klejący, ale nie mokry. Jeśli jest jeszcze zbyt dużo wody, to odsącz lub podgrzej kilka minut
- posmakuj, czy jest wystarczająco doprawiony, na tym etapie jeszcze zdążysz dodać trochę soli lub pieprzu
- w międzyczasie możesz przygotować ciasto – wszystkie składniki wymieszaj mikserem, uformuj w kulkę, przykryj ręcznikiem i odstaw na ok. 20 minut
- ciasto rozwałkuj na cienki placek, obficie podsypując mąką
- wykrawaj kółka, nakładaj farsz i sklejaj
- wrzuć pierogi do wrzącej wody i gotuj 3 minuty
Wskazówki:
- z całej porcji wychodzą mi zwykle 54 pierogi, dlatego wartości odżywcze podzieliłam na taką liczbę (jeśli chcesz wiedzieć, ile energii i składników odżywczych dostarczy Ci Twój pieróg, musisz sobie obliczyć)
- do wrzątku zwykle wlewam łyżkę oleju, wówczas pierogi po wyjęciu się nie sklejają
Wartości odżywcze:
cała porcja to ok. 2300 kcal; 102 g białka; 66 g tłuszczu; 363 g węglowodanów; 63 g błonnika
1 pieróg to ok. 43 kcal; 1,9 g białka; 1,2 g tłuszczu; 6,7 g węglowodanów; 1,17 g błonnika
Pierwszy raz zrobiłam pełnoziarniste pierogi i jestem szczerze zdumiona że są takie smaczne. Zrobiłam też z mięsem, fajnie pasuje do takiego ciasta. Polecam
Cieszę się, że posmakowały, długo nie byłam przekonana do zrobienia tego ciasta 🙂