Sałatka brokułowa

Sałatkę brokułową można zrobić w wielu wariantach. Dziś na stół wjechał taki, jak widać, ale można też dodać kukurydzę, czarną soczewicę, oliwki, czerwoną paprykę czyli to, co akurat mamy w lodówce 🙂

Składniki na 4 porcje:

  • brokuł 1 sztuka 400 g
  • jajka gotowane 4 sztuki 200 g
  • pomidorki papryczkowe 15 – 20 sztuk 200 g
  • cebula czerwona 4 plasterki 40 g
  • oliwa z oliwek 4 łyżeczki 20 g
  • pestki dyni 2 łyżki 20 g
  • sól 1 łyżeczka
  • przyprawa do sałatek
  • ½ łyżeczki czarnuszki
  • opcjonalnie pieprz

Wykonanie:

  • Brokuła podziel na różyczki i ugotuj al dente (3-4 minuty) w osolonej wodzie, odlej, ostudź
  • jajka ugotuj tak, jak lubisz. Może na miękko nie będzie najlepszym pomysłem ale półmiękkie już polecam 🙂 Po wystudzeniu pokrój każde z nich na ósemki
  • Pomidorki możesz przekroić na połówki lub ćwiartki
  • pestki dyni upraż na suchej patelni
  • poczekaj, aż brokuł i jajka wystygną, wrzuć wszystkie składniki do miski i wszystko delikatnie wymieszaj

Wskazówki:

  • używam gotowe mieszanki przypraw do sałatek
  • jajka możesz dodać na sam koniec, będą ładniej wyglądać
  • podałam przepis na 4 porcje, ale jak widzisz, można łatwo zrobić 1 czy 2 🙂
  • możesz dodać inne warzywa i więcej oliwy, ale pamiętaj, że wówczas zmieni się wartość odżywcza

Wartości odżywcze:

cała sałatka na 4 porcje to ok. 760 kcal; 44 g białka; 52 g tłuszczu; 40 g węglowodanów i 16 g błonnika

1 komentarz

  1. Pyszna sałatka, polecam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *