Sałatkę brokułową można zrobić w wielu wariantach. Dziś na stół wjechał taki, jak widać, ale można też dodać kukurydzę, czarną soczewicę, oliwki, czerwoną paprykę czyli to, co akurat mamy w lodówce 🙂
Składniki na 4 porcje:
- brokuł 1 sztuka 400 g
- jajka gotowane 4 sztuki 200 g
- pomidorki papryczkowe 15 – 20 sztuk 200 g
- cebula czerwona 4 plasterki 40 g
- oliwa z oliwek 4 łyżeczki 20 g
- pestki dyni 2 łyżki 20 g
- sól 1 łyżeczka
- przyprawa do sałatek
- ½ łyżeczki czarnuszki
- opcjonalnie pieprz
Wykonanie:
- Brokuła podziel na różyczki i ugotuj al dente (3-4 minuty) w osolonej wodzie, odlej, ostudź
- jajka ugotuj tak, jak lubisz. Może na miękko nie będzie najlepszym pomysłem ale półmiękkie już polecam 🙂 Po wystudzeniu pokrój każde z nich na ósemki
- Pomidorki możesz przekroić na połówki lub ćwiartki
- pestki dyni upraż na suchej patelni
- poczekaj, aż brokuł i jajka wystygną, wrzuć wszystkie składniki do miski i wszystko delikatnie wymieszaj
Wskazówki:
- używam gotowe mieszanki przypraw do sałatek
- jajka możesz dodać na sam koniec, będą ładniej wyglądać
- podałam przepis na 4 porcje, ale jak widzisz, można łatwo zrobić 1 czy 2 🙂
- możesz dodać inne warzywa i więcej oliwy, ale pamiętaj, że wówczas zmieni się wartość odżywcza
Wartości odżywcze:
cała sałatka na 4 porcje to ok. 760 kcal; 44 g białka; 52 g tłuszczu; 40 g węglowodanów i 16 g błonnika
Pyszna sałatka, polecam