Twarogowe gofry

Gofry są doskonałą alternatywą dla smażenia na patelni. Użyjesz znacznie mniej tłuszczu – tylko do wysmarowania gofrownicy! Same gofry są wilgotne, nie zapychają i dają niesamowite poczucie sytości, a jeśli zjesz je z dżemem, to dodatkowo zaspokoją chęć na słodkie 🙂

Składniki na 2 porcje:

  • kostka chudego twarogu 250 g
  • jajka 2 sztuki
  • 1 banan 120 g
  • 2 miarki odżywki białkowej 20 g
  • mąka pełnoziarnista 50 g
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oleju 5 g

Wykonanie:

  • twaróg rozgnieć widelcem
  • jajka zblenduj z bananem i połącz z twarogiem
  • dodaj mąkę, odżywkę białkową i proszek do pieczenia
  • wymieszaj i odstaw na 10-15 minut
  • rozgrzej gofrownicę i posmaruj olejem
  • nałóż ciasto i piecz ok. 6 minut, muszą się zarumienić

Wskazówki:

  • jeśli lubisz, to możesz zjeść z dżemem lub frużeliną
  • dodałam odżywkę białkową o smaku waniliowym, jeśli chcesz ją pominąć, to dodaj w zamian dodatkowe 10 g mąki
  • banan daje słodycz, ale możesz uznać, że to za mało, więc dodaj ulubiony słodzik, np. erytrol. Możesz dać cukier lub ksylitol, ale zwiększy to ilość kcal – jeśli je liczysz – nie zapomnij o tym
  • będzie mi miło, gdy po zrobieniu dasz znać w komentarzu, jak Ci smakowało 🙂

Wartości odżywcze:

1 porcja (u mnie 3 gofry) to ok. 400 kcal; 43 g białka; 10 g tłuszczu; 37 g węglowodanów i 3,7 g błonnika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *