Składniki mokre:
- 2 duże lub 3 mniejsze dojrzałe banany (ok. 300–320 g bez skórki)
- 1 jajko
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego skyr (150 g)
- 8 łyżek oleju rzepakowego (80 g)
- kilka kropli aromatu waniliowego (opcjonalnie)
Składniki suche:
- 250 g mąki owsianej bezglutenowej
- 100 g erytrolu/ksylitolu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
- banany zblenduj na gładką masę, dodaj olej, jajko, jogurt i zmiksuj
- dodaj suche składniki i dalej miksuj do uzyskania jednolitej masy
- odstaw na 10–15 minut
- nałóż do papilotek do 3/4 wysokości
- wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra–dół) i piecz 20–25 minut, aż babeczki się zarumienią
- zostaw do ostygnięcia, będą łatwiej odchodzić od papilotek
Wskazówki:
- z jednej porcji wychodzi zwykle 16 muffinek
- możesz dodać rodzynki, kawałki gorzkiej czekolady itp.
- wartości odżywcze policzone są dla całej porcji i dla erytrolu, który ma 0 kcal, jeśli dodasz ksylitol, to musisz uwzględnić jego kaloryczność (100 g – 240 kcal)
Wartości odżywcze:
cała porcja to ok. 2120 kcal; 63 g białka; 106 g tłuszczu; 246 g węglowodanów; 33 g błonnika
1 sztuka to ok. 132 kcal; 4 g białka; 6,6 g tłuszczu; 15,5 g węglowodanów; 2 g błonnika