Bezglutenowe muffinki bananowe

Składniki mokre:

  • 2 duże lub 3 mniejsze dojrzałe banany (ok. 300–320 g bez skórki)
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego skyr (150 g)
  • 8 łyżek oleju rzepakowego (80 g)
  • kilka kropli aromatu waniliowego (opcjonalnie)

Składniki suche:

  • 250 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 100 g erytrolu/ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

  • banany zblenduj na gładką masę, dodaj olej, jajko, jogurt i zmiksuj
  • dodaj suche składniki i dalej miksuj do uzyskania jednolitej masy
  • odstaw na 10–15 minut
  • nałóż do papilotek do 3/4 wysokości
  • wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra–dół) i piecz 20–25 minut, aż babeczki się zarumienią
  • zostaw do ostygnięcia, będą łatwiej odchodzić od papilotek

Wskazówki:

  • z jednej porcji wychodzi zwykle 16 muffinek
  • możesz dodać rodzynki, kawałki gorzkiej czekolady itp.
  • wartości odżywcze policzone są dla całej porcji i dla erytrolu, który ma 0 kcal, jeśli dodasz ksylitol, to musisz uwzględnić jego kaloryczność (100 g – 240 kcal)

Wartości odżywcze:

cała porcja to ok. 2120 kcal; 63 g białka; 106 g tłuszczu; 246 g węglowodanów; 33 g błonnika

1 sztuka to ok. 132 kcal; 4 g białka; 6,6 g tłuszczu; 15,5 g węglowodanów; 2 g błonnika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *